Mit kell tudni az új szőlőültetvény telepítési engedélyről?

Készüljön fel velünk a 2023-as év szőlőtermesztési lehetőségeire!

Általánosságban a szőlőről

A  szőlő a legszélesebb körben termesztett és ismert gyümölcs a világon. 2021-ben a szőlőt több mint 90 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 74 millió tonnát. Eredetét Kr. e. 8000 körülre datálják, valahol a Kaszpi tenger, Grúzia, Szíria, Libanon környékén. Már az ókorban több nép foglalkozott szőlőtermesztéssel és borászattal, köztük a görögök, és rómaiak, akik részletes szakirodalmat hagytak ránk a szőlőművelésről, és a bor készítésről már kétezer évvel ezelőtt.

Jelenlegi helyzet

A globális klímaváltozás hatásai napjainkban aggasztó méreteket öltenek, ami számos új nehézséggel szembesíti a szőlőtermesztéssel és borászkodással foglalkozó gazdákat. Hazánk éghajlata az elmúlt pár évben már inkább nevezhető mediterrának, mint kontinentálisak A Magyarországot érintő egyik legnagyobb probléma azonban az globális felmelegedés következtében létrejött kiszáradt, aszályos területek jelentik. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a hirtelen beköszöntött, nagy melegek miatt, a szőlő hamarabb zsendül és ezáltal hamarabb is virágzik, mint ahogy megszoktuk. Az eddigiektől eltérően a június eleji virágzás május végére már le is zajlik, a korábbi virágzás miatt a gyümölcs is hamarabb érik be, ezáltal a betakarítást is előrébb kell hozni.  Ez a változás könnyen jelentheti a fehér szőlők végét, és a vörös és csemegeszőlő fajták térnyerését.

Miről is szól pontosan ez a telepítési engedély?

A felhívás keretein belül, a 2023-as évben lehetőség van az uniós szabályozás szerinti újonnan  borszőlőültetvénynek minősített 602 hektár mezőgazdasági terület egy részének megpályázásra.

Hol és meddig lehet igényelni?

Az új telepítési engedély iránti kérelmet 2023. április 1. és április 30. között lehet benyújtani a létesítendő ültetvény helye szerint illetékes hegybírónál. A kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány letölthető a HNT honlapjáról.

Keresés