Bemutatjuk a jövő erőforrásaival üzemelő gépeket!

A németországi hidrogén konferencián a Fendt traktor gyártó cég bemutatta az általuk fejlesztett hidrogén-üzemanyagcellás traktor prototípusát. Ahogy, azt már pár éve is látni lehet, globális szinten elindultak a kutatások a hidrogénnel és más alternatív energiával  hajtott traktorok technológiai fejlesztéseivel kapcsolatban.

Ne maradjon le az agrárkultúra jövőjét jelentő technikai újításokról.

A mezőgazdasági iparág felelős légkörbe került üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel  20%-áért (műtrágyázás, állattartás stb.)  A környezetvédelmi aktivisták igyekeznek rá megoldást találni, hogy hogyan lehetne minél nagyobb mértékben csökkenteni ennek légkörbe kerülését, illetve az így keletkezett gázokat hasznosítani, kiváltva a fosszilis energiahordozókat. Ezen felbátorodva a nagyobb traktor gyártó cégek egymással versengve igyekeznek hosszútávon fenntartható és környezetkímélő alternatívákat találni a traktorok üzemanyagfogyasztására.

Biogázzal hajtott traktor

Az első komolyabb előrelépést az AUGA Csoport – AUGA  M1 típusjelű, biogázzal hajtott hibrid traktorja jelentette. Amely egy tankolással, akár 12 órás folyamatos üzemelési időre is képes. Ez a technológia újdonság egyszer és mindenkorra véget vethet a mezőgazdasági gépek által generált kipufogógázok környezetre gyakorolt terhelésének és versenyképes alternatívát jelenthet a jövőre nézve.

Az AUGA csoport kutatásai szerint, egy ilyen hibrid jármű, a hozzá hasonló teljesítményű dízeles traktorokhoz képest, évente akár 100 tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

Hidrogénüzemű traktor

A Fendt traktorgyártó cég, az idén Németországban megrendezésre kerülő hidrogén konferencián mutatta be a hidrogén-üzemanyagcellás traktorjának prototípusát, amit hatalmas sikert aratott a szakmai körökben. Részt vesz továbbá az alsó-szászországi H2Agrar mezőgazdasági projektben, amelynek célja a mezőgazdasági célú hidrogén infrastruktúra és hidrogén üzemű traktorok kutatása, tesztelése. A hidrogéngáz és annak jövőbeli felhasználása közel sem új keletű dolog, már az 1970-es években is kísérleteztek hidrogén által hajtott gépjárműmotorokkal, a környezettudatosság jegyében. A hidrogén- üzemű traktorok jelenthetik a jövő megoldását a mezőgazdasági és az erdészeti alkalmazások terén. A mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás sok energiát tud szolgáltatni, amelyet hidrogén előállítására is fel lehet használni.

A Fendt idén áprilisban szállítja le a két első generációs prototípusát a Haren (Emsland) területén található gazdaságoknak.

A jövő munkagépeit ugyan elhozni még nem tudjuk önnek, de ha a traktor felnivel vagy  abronccsal kapcsolatos megoldásokkal kérdései vannak, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot: https://fandav.hu/

Keresés