traktore

Művelőkerék

Mi az a művelőkerék? A művelőkerék egy keskeny abroncsú kerék, melyet traktorok hátsó tengelyére szerelnek a sorközműveléshez, vetéshez, ültetéshez, növényvédelemhez és tápanyag-visszapótláshoz. A hagyományos traktor kerekekhez képest lényegesen kisebb a talajjal érintkező felületük, ami minimalizálja a talaj tömörödését és a növények károsodását.

Mire jó a művelőkerék?

A művelőkerék gyakorlatilag alkalmas sorközművelésre, vetésre, ültetésre, tápanyag-visszapótlásra és hozzájárul a növényvédelemhez. Sorkihagyással készített művelőutakon, illetve sorközt közlekedve is lehet dolgozni az eszközökkel, de még kitaposott művelőnyomon is. Az említett munkaterületeken így elkerülhetőek a taposási károk, ez köszönhető annak, hogy a kerék pontosabban illeszkedik a sorok közé, ráadásul alacsonyabb abroncsszélessége által pontosabb irányíthatóságot biztosít. Ezen kívül magasabb növényállományban is megállja a helyét, mivel megemeli az erőgép hasmagasságát.

Hol használják a művelőkereket?

A művelőkerék leginkább kapásnövények termesztése során alkalmazott, mint: Napraforgó, Cukorrépa, Kukorica, Szója, Burgonya, Bab, Dohány. Ezen kívül hasznosak különleges kultúrák termesztésénél is, mint a szőlő, a gyümölcsfák és a komló.

Hogyan épül fel a művelőkerék?

A művelőkerék két fő elemből áll:

Felni: A felni lehet fix vagy állítható nyomtávú. A fix nyomtávú felni egy adott sortávolsághoz igazodik, míg az állítható nyomtávú felni rugalmasan alkalmazkodik a különböző sortávolságokhoz.

Gumiabroncs: A gumiabroncs keskeny profilú és nagy átmérőjű, melynek köszönhetően kíméletes a talajhoz és jó irányíthatóságot biztosít. A gumiabroncs mintázata változatos lehet, a sima felületűtől a bordázott profilig, a talajtípusnak és a munkaműveletnek megfelelően.

Milyen típusai léteznek a művelőkeréknek?

A művelőkeréknek két fő típusba sorolhatók:

Hagyományos művelőkerék: Fix nyomtávú felnivel és sima felületű gumiabronccsal szerelt. Ez a legelterjedtebb típus, melyet általános sorközművelési munkákhoz használnak.

Sorvető művelőkerék: Állítható nyomtávú felnivel és bordázott profilú gumiabronccsal szerelt. Ez a típus a vetéshez és a sorközműveléshez egyaránt ideális, mivel a bordázott gumiabroncs megakadályozza a talaj csúszását vetéskor.

Sorközművelő traktor

Mi a különbség a művelőkerék és a sorvető művelőkerék között?

A fő különbség a két típus között a felni és a gumiabroncs típusa. A hagyományos művelőkerék fix nyomtávú felnivel és sima felületű gumiabronccsal szerelt, míg a sorvető művelőkerék állítható nyomtávú felnivel és bordázott profilú gumiabronccsal rendelkezik. Ez utóbbi típust a vetéshez és a sorközműveléshez egyaránt ideális választássá teszi.

Mi a különbség a művelőkerék és az ikerkerék között?

Az ikerkerék két egymás melletti, hagyományos traktor kerékből áll, melyeket speciális adapterrel szerelnek fel a traktor hátsó tengelyére. Az ikerkerék alkalmazásának célja a talajnyomás csökkentése a nagyobb felület elosztásával. Ez a megoldás hasznos lehet nedves talajon, homokos talajon, vagy olyan területeken, ahol a talajtömörödés fokozottan káros lenne.

Fontos megjegyezni, hogy az ikerkerék nem helyettesíti a művelőkereket, hanem kiegészítő eszközként használható. A művelőkerék keskeny profilja és nagy átmérője révén további előnyöket nyújt a talajkímélet és a növényvédelem terén.

John Deere művelőkerék

A John Deere, mint mezőgazdasági gépek gyártásának egyik meghatározó szereplője, évtizedek óta innovációival segíti a mezőgazdasági termelést. A művelőkerék, mint kulcsfontosságú eszköz, nagyban elősegíti a termények hatékonyabb megművelését és a fenntartható gazdálkodás irányába is elmozdítja a mezőgazdasági gépesítést.

A John Deere művelőkerék jellemzői

A John Deere részére a Fandáv Kft. által piacra dobott művelőkerekek a mezőgazdasági munkálatok során kiemelkedő teljesítményt és megbízhatóságot biztosítanak. A művelőkerekek alapvető jellemzője a különböző talajtípusokhoz való alkalmazkodás, ami által a gazdálkodók képesek változatos termőföldeken is maximális hatékonysággal dolgozni.

A sorközművelő kerekeket kifejezetten mezőgazdasági környezetben történő használatra tervezték, ahol a növényeket sorba ültetik. Ezek a kerekek számos előnnyel rendelkeznek, különösen a soros növénytermesztésben. Íme néhány fő előnye:

Keskeny profil: A sorközművelő kerekek jellemzően keskeny profilúak, lehetővé téve számukra, hogy károkozás nélkül navigáljanak a terménysorok között. Ez döntő fontosságú a soros növénytermesztésben, ahol a precizitás elengedhetetlen, és a sorok közötti távolság korlátozott.

Csökkentett talajtömörítés: A sorközművelő kerekek keskeny kialakítása segít a berendezés súlyának elosztásában kisebb felületen, ami csökkenti a talajtömörödést. A talajtömörítés negatívan befolyásolhatja a növény növekedését azáltal, hogy korlátozza a gyökérfejlődést és korlátozza a víz beszivárgását.

Állítható nyomtáv: Egyes művelőkerekek nyomtávja állítható, így a gazdálkodók testre szabhatják a kerekek közötti távolságot a vetéssorok szélességéhez. Ez az alkalmazkodóképesség hasznos a különböző gazdálkodási gyakorlatokban és a változó sortávolságban.

Növényvédelem: A sorközművelő kerekek keskeny profilja segít minimalizálni a növények károsodását a termesztés különböző szakaszaiban, mint például a vetés, a művelés és a betakarítás során. Ez különösen fontos a nagy értékű növényeknél, ahol bármilyen károsodás jelentős hatással lehet a termésre és a minőségre.

Precíziós gazdálkodás: A sorközművelő kerekeket gyakran használják precíziós gazdálkodási technológiákkal, például GPS-vezérelt traktorokkal együtt. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy pontosan navigálhassanak és irányítsák a berendezéseket a sorokon belül, optimalizálva a vetési, trágyázási és betakarítási folyamatokat.

A John Deere felnijei és művelőkerekei a legmodernebb technológiákat ötvözik, amelyek növelik a munka hatékonyságát és csökkentik az ökológiai lábnyomot. Ez magába foglalja a GPS alapú navigációt, az automatizált vezérlőrendszereket és egyéb intelligens megoldásokat, ezek révén pedig pontosabb munkafolyamatok hajthatóak végre.

John Deere 7430 3400mm nyomtav

Mit érdemes tudni a John Deere művelőkerék felnikről?

A John Deere művelőkerék felniket kifejezetten a mezőgazdasági munkák igényeinek megfelelően tervezték.

Számos jellemzőjük van, amelyek megkülönböztetik őket a személygépkocsikhoz vagy más típusú járművekhez használt felniktől:

Tartósság: a John Deere művelőkerék felnik rendkívül tartósak, hogy ellenálljanak a mezőgazdasági munkák során fellépő nagy igénybevételnek. Vastagabb anyagból készülnek, mint a személygépkocsi felnik, és gyakran speciális bevonattal is ellátják őket a korrózió elleni védelem érdekében.

Teherbírás: a John Deere felnik nagy teherbírásúak, hogy elbírják a mezőgazdasági gépek egyre nagyobb súlyát és a szállított terheket. A felniket úgy tervezték, hogy egyenletesen terítsék el a terhet, és minimalizálják a gumiabroncs sérülésének kockázatát.

Kompatibilitás: a John Deere felniket úgy tervezték, hogy kompatibilisek legyenek a John Deere traktorok, kombájnok és más mezőgazdasági gépek széles skálájával. A felnik különböző méretekben és konfigurációkban kaphatók, hogy megfeleljenek a különböző gépek igényeinek.

Különleges jellemzők: a John Deere művelőkerék felnik számos speciális funkcióval rendelkezhetnek, amelyek javítják a mezőgazdasági gépek teljesítményét. Ezek közé tartozhatnak a következők:

Állítható nyomtáv: bizonyos John Deere művelőkerék felnik állítható nyomtávval rendelkeznek, ami lehetővé teszi a gép konfigurációjának testreszabását a különböző munkakörülményekhez.

Ikerfelni-kompatibilitás: számos John Deere felni kompatibilis a sorközművelő ikresítésre, amelyek növelik a gép stabilitását és vonóerejét.

A John Deere felnik fontos szerepet játszanak a mezőgazdasági gépek teljesítményében és megbízhatóságában. A megfelelő felnik kiválasztása a gép típusától, a munkakörülményektől és a felhasználó egyéni igényeitől függ.

A precíz munkafolyamatokhoz válasszon ön is John Deere művelőkereket, amelyekkel tökéletes végeredményt érhet el.

Egyéb tudnivalók a művelőkerékről

A művelőkerék kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni, mint a traktor típusa, a sortávolság, a talajtípus és a munkaművelet. A John Deere kínálatában széles választékú művelőkerekek állnak rendelkezésre, melyek tökéletesen illeszkednek a különböző igényekhez.

Cégünk munkatársai örömmel segítenek Önnek a megfelelő művelőkerék kiválasztásában. Forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

KAPCSOLATFELVÉTELI ŰRLAP
    AJÁNLATKÉRÉS

    CÍM: Fandáv Kft. | 1037 Budapest, Csillaghegyi út 24.
    TELEFON: +36 1 320 2002

    Referenciák