A mezőgazdasági gépek felkészítése a télre

Traktor téliesítés

Az őszi mezőgazdasági munkálatok végeztével még vár a géptulajdonosokra, használókra egy fontos feladat, mégpedig a mezőgazdasági gépek felkészítése a télre. Ez nem elhanyagolható feladat, hiszen a leállás alatt számos olyan behatás érheti az eszközöket, amelyek maradandó kárt okoznak bennük. Az állagmegóvás mellett szerepet kell kapnia a korrózióvédelemnek is, hogy az élettartamot minél hosszabbra lehessen növelni.

A mezőgazdasági gépek egyik legnagyobb ellensége télen a fagy és a pára. Amennyiben van rá mód, célszerű zárt, fűtött helyiségben tárolni az eszközöket. Költséghatékony módja lehet az, ha olyan faldekoráció kerül felhelyezésre az épületben, amely képes némi hőszigetelésre is. Azonban, ha erre sincs mód, úgy körültekintően kell a téli felkészítést elvégezni.

Az első lépés az alapos és mindenre kiterjedő tisztítás. Ehhez szükséges levenni a burkolatokat és megnyitni a vízelvezető járatokat, majd magasnyomású levegőtisztítóval alaposan eltávolítani a lerakódásokat, koszt, sarat, és az esetleges beragadt magvakat. A zsíros, olajos lerakódásokat emulziós mosással lehet eltávolítani. A tartályban lévő permetezőszereket és műtrágyát a leállás idejére célszerű kiüríteni, mert gyorsíthatják a rozsdásodás folyamatát.

Nem szabad megfeledkezni az olajszint ellenőrzéséről, valamint szükség van a zsírozási helyek friss kenőanyaggal való ellátására. A görgős láncokat is érdemes alaposan megtisztítani, majd zsírozni. Javasolt az ékszíjak szíjfeszítőit is meglazítani. Az ápolás utolsó lépéseként nem maradhat el a fényezés, amely védi a gépet az időjárás behatásaitól.

Tilos teljesen lefóliázni a mezőgazdasági gépeket, mivel párakicsapódás történhet, ami szintén kedvezően hat a korrózió megjelenéséhez. A mezőgazdasági gumiabroncsok védelme érdekében ajánlott az eszközöket úgynevezett tartóbakra helyezni, illetve a légnyomást csökkenteni a kerekekben. Lényeges, hogy a megfelelő szinten legyen a fagyálló folyadék. A tankból pedig le kell engedni az üzemanyagot.

Jót tesz az SCR katalizátoros eszközöknek, ha havonta egyszer be vannak indítva, hiszen ezzel elkerülhető, hogy az Adblue kikristályosodjon. Utolsó lépésként gondoskodni kell a gépek áramtalanításáról is, az akkumulátorokat pedig érdemes kiszerelni a leállás idejére.

Keresés