T7X elektromos Bobcat: a kompakt rakodógép

Elektromos Bobcat

A Doosan Dél-koreai vállalat a világ egyik legnagyobb építőgép gyártója, 2018-tól tulajdonukban van a Bobcat márka is. Az elmúlt évek során rengeteg elektromos meghajtású munkagépet mutattak be, amelyek közül természetesen a Bobcat sem maradhatott ki. A Bobcat T7X rakodógép kifejlesztésének a célja az volt, hogy a munkálatokat olyan helyen is gördülékenyen el lehessen végezni, ahol elvárt az alacsony zajszennyezés.

A T7X-ről elmondható, hogy a világon ez a típus a legelső elektromos, kompakt rakodógép. A mérnökök száműzték a gépből a dízel hajtást, ahogy a hidraulikafolyadékot is. Mindez azért is volt fontos, mert a munkaműveleteket elektromotorok végzik el, ezáltal sikerült 260 liternyi hidraulikafolyadékot megspórolniuk, így lényegesen csökkent a karbantartási igények száma, de még a gép súlya is kisebb lett. Ráadásul a gépkezelőnek nem szükséges kivárnia, hogy a nyomás elérje a szükséges szintet a munkához. A T7X elektromos bobcat működtetéséhez viszont elengedhetetlen a környezetbarát hűtőfolyadék, amit a gépkezelő betölt a gépbe. A Doosan úgy véli, hogy a karbantartási költségek lényegesen kisebbek, mint a dízel hajtású rakodógépek esetében.

A gumilánctalpas kompakt rakodógép áramellátásáért egy 62 kilowattórás lítium-ion akkupakk felel. A rakodógéppel 4 órányi folyamatos munkát lehet elvégezni. A jármű fontos tartozéka egy energia-, illetve rendszergazdálkodási szoftver, amely feladata a terhelés szabályozása úgy, hogy az energiafelhasználás mindig annyi legyen, mint ami az adott munkafolyamat elvégzéséhez szükséges. A Bobcat gumi, Bobcat kerék és Bobcat felni egyaránt kellően strapabíró, de a kifogástalan működés érdekében rendszeres ellenőrzést igényelnek.

A 2022-es CES első napján bemutatásra került a Bobcat T7X, ráadásul két innovációs díjjal is gazdagabbak lettek, az érdeklődés pedig egyre csak növekedett a rakodógép iránt. Az első lánctalpas Minibobcat a Sunbelt birtokába került, akik a legnagyobb gépkölcsönző vállalatok közé tartoznak az Egyesült Államokban és összesen 340 darabot rendeltek.

Keresés