Minden, amit tudni kell a szeptember 15-ig igényelhető hitelmoratórium támogatásról!

A történelmi léptékű aszály következményeinek orvoslására Magyarország kormánya és az Agrártárca  közösen létrehozta az úgynevezett Aszály Vészhelyzeti Operatív törzset. Az Operatív Törzs mérlegelve a helyzet súlyosságát egy öt pontból álló intézkedéscsomagot terjesztett elő, amely a gazdák aszálykár hatásait igyekszik enyhíteni.  A rendelkezés legfontosabb pontja a gazdálkodók részére létrehozott hitelmoratórium.

Mely mezőgazdasági területeket érintettek aszály helyzetben?

A  globális felmelegedés hozadékaként jelentkező csapadékhiány nemcsak hazánkat érinti, hanem az európai gazdálkodók nagy részét is.  Magyarország szerte több mint 1 millió hektárnyi mezőgazdasági területet sújtott idén aszály. A termésátlag és a minőség is rendkívül gyenge lett az Alföldön, Észak-Magyarországon és Közép-Magyarországon, az idei búza termés mintegy 25%  megsemmisült, kiégett. Ugyanez vonatkozik a kukoricára is.

Az Alföldhöz közeli területeken a legelők is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudják az állataikat hol legeltetni, ezáltal kénytelenek a már előre megvásárolt abraktakarmánnyal, tömegtakarmánnyal etetni őket, amely drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet.

Ki veheti igénybe a moratórium támogatást?

A 2022. augusztus 8. napján megjelent a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 292/2022. (VIII. 8.) Korm. rendelet szerint, azok a természetes vagy jogi személyek vehetik igénybe a támogatást, akiknek a 2021. évi nettó árbevétele legalább 50% a következő tevékenységekből származott:

  • növénytermesztés, állattenyésztéssel kapcsolódó szolgáltatások
  • erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás
  • halászat, halgazdálkodás

Ez a támogatás mindazon gazdálkodók számára segítséget jelenthet, akik már rendelkeznek korábban  igényelt hitellel és a jelenlegi rendkívüli helyzetben – aszálykár, orosz-ukrán háború következtében megnövekedő energia, takarmány árak mellett gazdálkodási tevékenységük fenntartása, folytatása és hiteleik további fizetése gondot okozna, ellehetetlenítené őket.

Hol és meddig lehet igényelni?

Fontos, hogy a hitel moratórium igénylésével életbe lépő fizetési haladék nem jár automatikusan a gazdáknak, ahhoz ugyanis egy kérelmet kell majd benyújtani a hitelezőhöz (személyesen vagy online) legkésőbb szeptember 15-ig!

Sikeres elbírálás esetén a fizetési haladék a 2022. szeptember 1-jétől, 2023. december 31. időszakra vonatkozik. Ez alatt az adós mentesül a fennálló hitel- és kölcsönszerződések, illetve díjfizetési kötelezettségek alól.

Mire kell figyelni az igénylésnél?

A 2022.szeptember 1-től – 2023 december 31-ig tartandó időszakban a gazdák mentesülnek ugyan a hitel fizetési kötelezettségeik alól, de a kiemelt időszak végeztével a fennmaradó részleteket kötelesek tovább fizetni, az akkori meghatározott kamat árfolyam szerint.

Milyen egyéb lehívható támogatások vannak?

Azon mezőgazdasági termelők számára pedig, akik eddig nem igényeltek semmilyen hitelt, vagy jelenleg is hitelképesek, az Agrárminisztérium kamattámogatásával működő Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 igénybevételét ajánlja az Agrárminisztérium. Ezen kívül  a kormány további extra mentőövet dob a bajba jutott gazdáknak:

  • 3 milliárd forint összegű takarmány szállítási támogatási keretet biztosítanak az állattartóknak.
  • Az aszályhelyzet miatt a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket automatikusan elbírálják.
  • Felgyorsítják az aszálykárra vonatkozó eljárások elbírálásának idejét és megítélt összegek kifizetésére vonatkozó időintervallumot is maximalizálták. Ennek értelmében a biztosítók kötelesek az aszálykár hivatalos bejelentésétől számított 14 napon belül folyósítani a gazdák számára jogerősen megítélt összeget.

A Hitelmoratórium támogatás intézésében, ugyan közvetlenül nem tudunk segíteni, de ha a különböző mezőgazdasági munkálatokhoz kapcsolódó megfelelő traktor felnit szeretne vásárolni, akkor keressen minket bizalommal!

Állunk rendelkezésére!

Kép forrása: Hitelmoratórium a termelőknek: ezek a legfontosabb tudnivalók | AGROKÉP (vg.hu)

Keresés