A mezőgazdasági öntözőrendszerek fajtái

Az elmúlt néhány év aszályos – néhol szélsőségesen aszályos – időszakai ismét bebizonyították, hogy csak a megfelelő víz utánpótlással, öntözéssel lehet a kívánt terményhozamot elérni, a veszteségeket elkerülni. De hogyan öntözz és milyen mezőgazdasági öntözőrendszerek vannak?

Honnan lesz elegendő víz?

Meglepő módon – szinte bármilyen területet és bárhol lehet öntözni – nem a vízkivétel a fő probléma, hiszen tározóból, folyóvízből vagy akár főcsatornából és úgynevezett hidránsokból is kinyerhetünk vizet az öntözéséhez.  Kijelenthető tehát, hogy nem maga a vízkivét okoz gondot, hanem az öntözőrendszer kiválasztása és kiépítése.  Alig 10 évvel ezelőtt még az öntözést igénylő területek mintegy 52%-a volt valóban öntözhető.

Ilyen öntözési módok léteznek (és az előnyeik)

Az esőszerű öntözés a legelterjedtebb, egyik előnye, a gyors kiépítése mellett, az egyenletes beázási profil, tehát minden területre ugyanannyi vizet tudunk juttatni, mely akár szabályozható és mérhető is. Előnye, hogy könnyen automatizálható és az is, hogy nem okoz különösebb gondot számára a szintkülönbség.

Van néhány hátránya is: a magas páratartalom mellett a párolgási veszteség, az úgynevezett szélérzékenység (a vizet esetleg elfújhatja, koncentrálhatja a szél) és az, hogy a zsengébb növényekben kárt okozhatnak az erősen lecsapódó nagyobb vízcseppek.

Természetesen lehetne megoldás a párásító öntözés, de az inkább nagy értékű – például virág – kultúrákban használható magas nyomáson. Igaz nem okoz stresszt a növénynek, de drága.

A csepegtető öntözésnek rengeteg előnye van: gyorsan telepíthető, alacsony a bekerülési költsége, takarékos, hiszen egészen a gyökerekhez viszi a vizet, nem „veri ki” a földet, nem stresszeli a növényeket a nagy vízcseppekkel, programozható is.

Öntözési módszerek gépekkel

Nem csak előre telepített öntözőrendszerekkel, hanem különböző öntöző gépekkel is öntözhetünk. Léteznek a mechanikusan mozgatható mellett úgynevezett lineáris, előre és hátrafelé mozgó öntözőgépek, valamint önjáró és körforgó megoldások is. Mindegyik előnye, hogy pontosan akkor és oda juttatja a vizet, amikor és ahova kell. Talán hátrányuk, hogy gyakran emberi beavatkozást, erőforrást igényelne, és odafigyelve, megfelelően kell kiválasztani az abroncsukat, hogy ne tegyenek kárt az öntözéskor.

Ebben pedig mi is a segítségedre lehetünk, ismerd meg a megoldásainkat, a különböző mezőgazdasági felniket és abroncsokat, amelyek segíthetnek neked az öntözőgép könnyed és gazdaságos használatában!

Keresés