A tavaszi vetések ideje

Lassan már megszokott, hogy a téli hótakaró hiánya, a vízhiány és néhány egyéb tényező megnehezíti a tavasz munkákat. Hatalmas gond ez, mert kicsit több, mint kettőmillió hektárról beszélünk, ekkora hazánk vetésterülete. De mire kell ebben az időszakban figyelni és milyen munkáknak van most éppen a szezonja?

Első a talajgondozás

Mielőtt a tavaszi/nyár eleji munkákat elkezdjük szükség lesz a talajgondozásra: traktorokra, talajművelő gépekre. A frissítő talajgondozásnak több lépése és célja van: ki kell írtani a talajból a kártékony bogarakat, a rovarokat, pajorokat. Meg kell forgatni a földet és lehet, hogy a felső réteg tömörítésére is szükség lesz. Miután a kezdő lépésekkel végeztünk a megfelelő nedvességet kell biztosítani: idén télen, néhány lokális területet kivéve, ismét nem volt tartós és vastag hótakaró, ez gyengítette a földeket.   

További munkálatok

A talajgondozás következő lépései a műtrágyázás, mellyel a tápanyagot pótoljuk legtöbbször szórógéppel, a boronálás, ha zöldséget termelünk, akkor a magágy-előkészítés, ha gabonát, akkor másfajta feladatokat kell elvégezni: a végeredmény a vetés maga, később pedig a vegyszeres gyomirtás.

Májusi munkák a földeken

A mák vetésén már túlvagyunk, az árpa már a földeken, a zab, a napraforgó és a cukorrépa vetésén is túlvagyunk már, ezért a következő lépés az, hogy azokra a munkákra koncentráljunk, amelyek sorrendben következnek. A kukorica és a napraforgó vetéséhez szükséges 10-12 fokot is átléptük már. Lassan megkezdődik a kukorica kártevők elleni védelme, a pattanó bogarak, a pockok vagy éppen a vetési bagolylepke, és az olyan vírusos megbetegedések, mint a klorotikus foltosság, vagy a bakteriális hervadás elleni védelme és a gombás megbetegedéseket is megelőzzük.

A búza vegetatív fejlődési periódusa már megkezdődött (a generatívra még várni kell) eljött az idő az általános védekezésnek. az előrejelzések szerint a lisztharmat és a sárga rozsda ellen sem kell már feltétlen védekezni. Jelenleg az őszi búza 2-3 nóduszos állapotban van, lassan az első lombvédelmi kezelés időszaka jön.

Az árpa – az előrejelzések szerint – idén sokkal ellenállóbb, mint tavaly volt. A legnagyobb veszély most a lisztharmat, az aszály miatt a levélfoltossága nem jelentős, különösebb védekezést sem igényel. Az első fungicides kezeléseken már túlvagyunk, a levélbetegségekre kell figyelni, ám a levélvédelmi szerek kijuttathatóak a rovarölőkkel együtt.

A májusi munkák után már körvonalazódhatnak a terméshozamok, melyeket a rendelkezésre álló eszközökkel, gépekkel még alakíthatunk.

Ismerje meg, milyen felni és abroncs megoldásokkal tudunk hozzájárulni mezőgazdaságának sikereihez, és vegye fel velünk a kapcsolatot: https://fandav.hu/

Keresés