Megéri-e fűnyíró traktort venni?

A csodás, sötétzöld, gyommentes fű egyik titka a rendszeres fűnyírás, ami egy több órán át tartó hétvégi program és egyben minden férfi rémálma is. De nem feltétlenül kell ennek így lennie, egy kis fűnyíró traktor segítségével megoldható ez a probléma, ha pedig hatalmas területről kell gondoskodni, akkor abban az esetben a nagy teljesítményű fűnyíró traktor a jó választás. De megéri a kerti fűnyíró traktor? Milyen előnyei vannak, mire figyeljünk oda a kiválasztásakor? Megírjuk!

Mit kell tudni a fűnyíró traktorokról?

A kerti fűnyíró traktor ma népszerűbb, mint valaha. Ennek számos oka van az egyik az, hogy ma már megfizethetőbbek, mint régebben és a legújabb tervezésnek köszönhetően a kompaktabb kertekhez is alkalmasak: ma már akár a pár száz négyzetméteres terület fűnyírására is ideálisak. Mi rajongunk értük és úgy véljük, hogy ha akár csak egyszer is használ kerti traktort, akkor utána soha többé nem akar majd visszatérni az egyébként megbízható fűnyíróhoz. A könnyebben kezelhető és minden szempontból hatékonyabb traktor fűnyíró valóban visszaadja a kertészkedés örömét!

Kerti fűnyíró traktor: így válaszd ki!

Van néhány szempont, amit érdemes figyelembe vennünk egy fűnyíró traktor vásárlásakor. A legfontosabb talán a kert mérete. Egy kisebb kerthez (a kisebb kert 500-600 négyzetméterig tart) elég egy kis fűnyíró traktor is, felesleges egy robosztus, nagy teljesítményű fűnyíró traktor. Arra akkor van szükség, ha a kertünk (vagy a füvesített terület, mert lehet ez akár egy focipálya vagy egy játszótér is) nagyobb mint 1000 négyzetméter.

Ha kisebb kertel rendelkezünk és sok apró kikerülendő dolog való van benne, akkor fontos a kistraktor kerék. Minél kisebb annál könnyebben lehet manőverezni majd és minél nagyobb annál nehezebben, viszont talán gyorsabb is az eszköz. Azt se felejtsük el, hogy a nagyobb kerék erősebb nyomot hagy.

Számos kerti fűnyíró traktor kiegészítőkkel együtt is kapható. Ez abból a szempontból jó, hogy megkönnyíti a munkát, ugyanakkor át kell gondolni a döntést: valóban szükség van-e ezekre a kiegészítőkre?

Fontos kérdés, hogy fűgyűjtős vagy fűgyűjtő nélküli a jobb választás? Itt a felhasználás a fontos, mert egy focipályán érdemes összegyűjteni a levágott füvet, míg egy parkban vagy a saját kertünkben nem feltétlen.

Vegyük figyelembe a terepviszonyokat is, és itt most visszakanyarodunk a kerékhez és a teljesítményhez. Egy nagy teljesítményű fűnyíró traktor nagy kerekekkel könnyebben elbánik egy egy emelkedővel, mint a kistraktor fűnyíró plusz a kistraktor kerék kombinációja. Az ipari fűnyíró traktor pedig akkor lesz jó döntés, ha szinte minden nap nagy területeken akarjuk használni, hiszen azok strapabíróbbak, pont erre készültek.

A kerti fűnyíró traktor előnyei

A legfontosabb a kényelem. Ahhoz, hogy a kertben csodaszép legyen a fű (sűrű és mindig rendezett) minden héten legalább egyszer le kell vágni. Egy sima fűnyíróval ez akár órákig is eltarthat és nehéz fizikai munka, de egy traktor fűnyíró lerövidíti ezt az időt, kellemesebbé teszi és jóval meg is könnyíti a munkát (sőt, még élvezetessé is teszi a fűnyíró traktor vezetése).

Kevesen tudják, de a fűnyíró traktor akár négyévszakos munkaeszköz is lehet, hótoló lapáttal havat lehet vele eltolni, vontathatunk is vele egy súlyhatárig bármit, illetve sok olyan típus van amelyikkel levelet is lehet gyűjteni vagy akár mulcsot készíteni.

A hátrányok

Tévhit, hogy csak a nagy teljesítményű fűnyíró traktor vagy az ipari fűnyíró traktor, igényli a törődést. Ezek kivétel nélkül benzinmotoros gépek: tankolni kell, olajat kell benne cserélni vagy éppen szűrőt. Ne felejtsük el azt sem, hogy a legkisebb is 150 kilós, egészen máshogy bánik a talajjal, mint egy könnyű elektromos fűnyíró. Ettől függetlenül remek választás egy traktor fűnyíró, olyan, amit soha nem fogsz megbánni és sokkal több az előnye, mint a hátránya.

Szerezzen be nálunk fűnyíró traktorjához megfelelő traktor gumit!

Keresés