A drónok szerepe a mezőgazdaságban

Régebben a mezőgazdaság és a termelés rengeteg bizonytalansággal, találgatással járt. A kiszámíthatatlan időjárás, az aszály vagy éppen a túl sok eső, a kártevők elleni védekezés, sőt a termésbetegségek is nagy hatással lehettek a gazdaságok termelékenységére. Az évek során a technológia fejlődésének köszönhetően a gazdálkodók rengeteg innovatív módszert kaptak a kezükbe ahhoz, hogy a lehető legpontosabban felkészüljenek ezekre az eseményekre és kedvezően befolyásolják azt. A mezőgazdasági drónok a következő lépést jelenthetik ebben a folyamatban.

Mik azok a mezőgazdasági drónok?

Minden olyan pilóta nélküli repülő eszközt drónnak nevezünk, amelyik a földről irányítva képes repülni. Ezért éppúgy drón a játékhelikopter, mint a mezőgazdaságban bevethető nagyobb méretű, több feladatra is alkalmas eszköz. A drónok folyamatosan fejlődnek, egyre kifinomultabbak, könnyebben irányíthatóak, programozhatóak, ma már léteznek olyan változatok – az UAV-k – melyeket tejleskörű mezőgazdasági munkára is be lehet fogni.

Drónok a mezőgazdaságban

Ezeknek az eszközöknek a használatával olyan kulcsfontosságú előnyökhöz juthatunk, mint a magasabb terméshozam, a kevesebb munka, a költségcsökkentés, vagy akár a precíziós gazdálkodás lehetősége vagy akár a drónos permetezés.

Egy mezőgazdasági drón segítségével kiváló minőségű képeket készíthetünk akár nehezen hozzáférhető részekről is. Ezek a fotók aztán önmagukban felhasználhatók, vagy részletes, háromdimenziós térképekké alakíthatók anélkül, hogy a gazdálkodókat, a terményeiket vagy a környező környezetet zavarnák.

Az így készült fotók aztán lehetővé teszik a gazdálkodók számára például az öntözőberendezések ellenőrzését, a növényvédő szerek és műtrágyák hatásának megfigyelését éppúgy, mint képet kaphatunk a terményhozamról is és ha kell permetező drón segítségével beavatkozhatunk a folyamatokba.

A magas hozamok fenntartása érdekében a növények folyamatos műtrágyázást és permetezést igényelnek. Egy drón permetező segítségével akár más és más szerrel permetezhetünk pontosan ott, ahol szükséges, a drón permetezés előremutató technika. Biztonságosabb is, mert – ellentétben egy pilóta által vezetett repülővel – a drón legrosszabb esetben a nyílt területen lezuhan, de sem sérülést, sem különösebben jelentős kárt nem fog okozni.

Ugyanakkor egy megfelelő érzékelőkkel ellátott permetező drón képes azonosítani, hogy a terület mely részei kapnak túl kevés vagy túl sok vizet így, ha kell, a szárazabb területeket tudjuk vele öntözni, miközben képet kapunk arról, hogyan érdemes a jövőben ültetni.

Összességében elmondható, hogy a drónok a mezőgazdaságban növelik a hatékonyságot a teljes gazdálkodási folyamat minden lépésekor, így jelentős előnyhöz juttathatja a használójukat.

Keresés