Használja ki a hátralévő időt a gyümölcsfák ültetésére

Az október végi, november elejei fagyok ellenére még mindig tart a gyümölcsfa-ültetési szezon, hiszen sem a szabadgyökerű, sem a földlabdás gyümölcsfákat nem viseli meg a gyenge talajmenti fagy. Melyek a Magyarországon kedvelt gyümölcsfák és hogyan érdemes ezeket elültetni? 

Szabadgyökerű gyümölcsfa és a földlabdás gyümölcsfa

Az különbözteti meg egymástól ezeket a gyümölcsfákat, hogy míg az első gyökerei szabadon állnak, addig a földlabdás fák előneveltek, a gyökereiket földlabda veszi körül.

A szabadgyökerű gyümölcsfa előnye, hogy sokkal kedvezőbb az ára, könnyebb, ezért egyszerűbben és gond nélkül szállítható. Van hátránya is: sajnos előfordulhat, hogy a leggondosabb törődés mellett sem fog meggyökeresedni. A földlabdás fa – mivel előnevelt – magasabb, fejlettebb, már megvan pár éves, nem lehet vele hibázni, szinte száz százalék, hogy bármilyen szakértelem és tudás nélkül megfelelően fog nőni.

Bármelyik típusú fát is választjuk, egy maximum 30-40 centis széles, és 20-40 centiméteres ültetőgödröt kell neki ásni. Ha szabadgyökerű akkor érdemes termőfölddel visszatölteni a gödröt, a földlabdás gyümölcsfa nem feltétlenül igényli ezt. Az elültetett fát locsolni kell, hogy gyorsabban fejlődjön, de arra érdemes figyelni, hogy mind a két típus igényelhet extra tápanyagot.

Erre figyeljünk ültetéskor

Elengedhetetlen, hogy a talaj típusát ismerjük, és olyan fát válasszunk, amelyik kedveli ezt. Fontos a gyümölcsfa helye, hiszen van, amelyik fa a szárazabb, árnyékosabb helyet kedveli, mások inkább a naposat, melegebbet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem gondolnak a jövőre és túl közel ültetik egymáshoz a gyümölcsfákat. Ez azért is gond, mert egy idősebb fa gyökere sokkal mélyebbre mehet vagy terebélyesebb lehet, mint gondoljuk, ahogy a lombkoronája is (bár ezt metszéssel könnyen tudjuk irányítani). Érdemes az ültetés előtt alaposan utánaolvasni a fának, és a vásárlás helyén megkérdezni annak igényeit. A helyigények egyébként nagyon eltérőek lehetnek, mert amíg két almafát akár 7-8 méterre is kell ültetni egymástól, addig két diófa között 8-10 métert, a meggyfák és a cseresznyefák között viszont csak 4-5 métert kell  hagyni.

A konténeres és a földlabdás gyümölcsfákat, a legkeményebb téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű fákat viszont inkább tavasszal, vagy ősz végén ideális.

Az őszi gyümölcsfa ültetés előnyei

Az ősszel, de még a téli fagyok beállta előtt ültetett gyümölcsfák egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal nagyobb eséllyel fognak megeredni, hiszen nyugodtabb az időjárás, sem túl meleg, sem túl hideg nincs, és Magyarországon az ősz és a tél csapadékosabb, mint a nyár. Az őszi ültetés mellett szól az is, hogy (a tavaszhoz képest) nyerünk egy évet, hiszen egyes gyümölcsfák 2-3 éves korukban már teremnek. Van az őszi ültetésnek praktikus oka is, a kertészetek ilyenkor ősszel sokkal nagyobb gyümölcsfa kínálattal rendelkeznek, mint nyáron, vagy tavasszal.

Milyen gyümölcsfát ültessen?

A legegyszerűbb tanács az lenne, hogy olyat válasszon, amilyen gyümölcsöt leginkább szeret, de a Magyar Statisztikai Hivatal időről időre közzéteszi a gyümölcsfa statisztikákat is. Hazánk legkedveltebb gyümölcsfái a különböző almafajták fái. Tulajdonképpen tízből hat gyümölcsfa alma, mert a magyarországi talaj és éghajlati viszonyok kedveznek számukra.

A meggy és a cseresznye a következő. Előnyük, hogy bőséges termést hoznak, szinte bármilyen körülmények között teremnek. A barackfák és a diófák sokkal több törődést igényelnek, mint például egy meggyfa.

Még van ideje, hogy befejezze ültetési munkálatait, hiszen a novemberi fagyok egyelőre nem voltak jellemzőek. Használja ki az év végi időszakot, és ültessen még idén, annak érdekében, hogy a gyümölcsfái mihamarabb termést hozzanak.

Keresés