A kukorica fő betegségei

Hazánk az Európai Unió legnagyobb kukoricatermesztői között van: tavaly bronzérmesként rekordévet zártunk, pedig számos, a kukoricát sújtó betegséggel is szembe kellett nézni a gazdáknak. De mi történik a kukoricapiacon és melyek a legnagyobb kihívások?

Az elmúlt száz évben több élelmiszert kellett megtermelni mint az előző ezerben, ezért az olyan hatékony termelés került fókuszba, ahol modern gépeket és a legújabb technikát ötvözik. Pontosan ez történik a magyar kukoricatermesztésben is. Ahogy a világ minden komolyabb termelési körzetében, hazánkban is egyenletesen nő a kukoricatermelés. Előrejelzések szerint a globális kereslet csak fokozódni fog, a mértéktartó becslések szerint is mintegy 30-35%-kal fog nőni a kukorica piaca.

Az igényeket pedig ki kell elégíteni. A kukorica tőzsdei és világpiaci ára eközben folyamatosan nő, de nem valószínű, hogy megismétlődik a tavaly őszi keresletcunami. Ennek elkerülésére Ukrajna, Európa legnagyobb kukorica termesztő országa, a végletekig fokozta a termelését, miközben a többi kukorica termesztő országban is jelentősen megnőtt a termőterület.

A kukorica életútja: a május kezében van

A kukorica életútja a keléssel kezdődik, és a beéréssel végződik. Az érett kukoricát aztán betakarítják és feldolgozzák. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb és legjobb minőségű kukoricát tudják betakarítani, a magot 5 fok környékén kell elvetni. A keléshez szükséges a melegebb, tavaszias idő, és a megfelelő mennyiségű víz, amelynek hatására a rügy áttöri a talajt. Nem sokkal később, a kukoricatermés a május kezébe kerül, ezek a kritikus hetek: a megfelelő meleg, a fagymentesség és az elegendő vízmennyiség fontos ahhoz, hogy a kukorica végül beérjen és arathatóvá váljon.

A gazdák rémálmai a kukorica betegségei

A kukorica a növekedése során megbetegedhet. A legismertebb betegség, mely a búzára is veszélyes, a fuzárium gomba, amitől a kukorica mérgező, fogyaszthatatlan lesz. Az egyetlen utólagos védekezés ellene az, ha a fuzáriummal fertőzött területet azonnal izoláljuk és betakarítjuk, ekkor megállítható a terjedése. De nem csak a fuzárium tartozik a kukorica betegségek közé: a kukoricaüszög – melyet golyvának is neveznek – a kukorica szárán, illetve a termésén jelenik meg. A kukoricaüszök nagyon invazív gombafajta, akár 20%-os veszteséget is tud okozni a termésben. Különös, hogy mindentől függetlenül a kukorica gyengébb betegségei közé soroljuk, sőt vannak olyan területek, ahol egy csemegeként tekintenek a kinövésekre és el is fogyasztják.

A kukorica betegségek között megtalálhatóak a különböző csőbetegségek, a csőpenészek, de a kukorica csőkorhadása mellett a különböző szárbetegégek is jelentősen csökkentheti a termelést. Oda kell figyelni a túl magas páratartalomra és a hőmérsékletre, mert ezek is okozhatnak különböző levélbetegségeket, melyek miatt a betakarítható mennyiség csökkenhet.

Ismerje fel időben a kukoricát érintő betegségeket, és készüljön fel betakarításra, amelyben mi is szeretnénk a segítségére lenni. Keressen minket bizalommal, hogy megtaláljuk az Ön számára megfelelő megoldásokat, amellyel egyre könnyebb és gyorsabb lesz a kukorica betakarítása is.

A Kukorica betegségei és a megfelelő traktorkerekek szerepe a védelemben

A kukorica az egyik legfontosabb és legelterjedtebb mezőgazdasági termény, azonban számos betegség fenyegeti a termesztését, ami kihat a termelékenységre és a gazdák jövedelmére. A megfelelő traktor kerekek kiválasztása kulcsfontosságú lehet a betegségek elleni védelemben és a gazdaságos termelésben. Ebben a cikkben áttekintjük a leggyakoribb kukoricabetegségeket és azt, hogyan járulhat hozzá a megfelelő traktor kerekek kiválasztása a növények egészségének és a termelés hatékonyságának javításához.

Kukoricabetegségek és azok ellenőrzése:

  1. Ernyőrothadás: Az ernyőrothadás egy gomba okozta betegség, amely megfertőzheti a kukorica ernyőjét. A megfelelő traktor kerekek kiválasztásával, amelyek minimalizálják a talajban lévő nedvességet és segítik a jó talajlazítást, csökkenthető a gombaspórák elterjedésének esélye.
  2. Barnarothadás: A barnarothadás a kukoricatörzs rothadását okozza. Kiváló traktor kerekek kiválasztásával, amelyek megfelelő talajlazítást és megfelelő légáramlást biztosítanak a növények körül, csökkenthető a nedvesség, ami hozzájárulhat a barnarothadás kialakulásához.
  3. Leveles rothadás: A leveles rothadás a kukoricalevelek fertőzése. A megfelelő traktor kerekek segíthetnek a növények közötti megfelelő távolság fenntartásában, ami javítja a levegőáramlást, csökkentve ezzel a leveles rothadás kockázatát.

A megfelelő traktor kerekek kiválasztásának szempontjai:

  1. Minta és Profil: válassz olyan traktor kerekeket, amelyek megfelelő mintázattal és profilokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok segíthetnek a talajlazításban és a nedvesség szabályozásában.
  2. Méret és Nyomtáv: Fontos, hogy a traktor kerekek mérete és nyomtávja illeszkedjen a kukoricaültetvények körülményeihez, optimalizálva ezzel a talajművelést és minimalizálva a növényi károkat.
  3. Légnyomás szabályozása: Figyelj a megfelelő légnyomásra a traktor kerekeken, mivel ez befolyásolhatja a talajlazítást és segíthet elkerülni a talajtömörödést.

A traktor kerekek megfelelő kiválasztása és karbantartása tehát kulcsfontosságú a kukoricaültetvények egészségének és termelékenységének optimalizálásához. A gazdák számára érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük a legújabb fejlesztéseket a traktor technológiában és a talajművelés terén a legjobb eredmények eléréséhez.

A Fandáv Kft. munkatársai szakértelmükkel segítenek Önnek a megfelelő kerekek kiválasztásában.

Látogasson el honlapunk Kapcsolat menüpontjára és kérje ingyenes ajánlatunkat.

Keresés