3 tipp, hogyan maximalizálja traktorgumijának teljesítményét

A mezőgazdászok egyik fontos feladata, hogy minél többet hozzanak ki az abroncsokból, hiszen a traktor gumi az egyik legdrágább alkatrész, amely folyamatos használat és kopás alatt van, hiszen akár a vételárának 10%-ba is kerülhet, így mindenkinek csak körültekintő és szakszerű választás után ajánljuk a vásárlást.

A traktorabroncsoknak számos feladatban helyt kell állniuk, és több szerepükkel is ellátják az eredményes mezőgazdasági munkálatokat, ilyen például a megfelelően nagy vonóerő kifejtése, a káros talajtömörödés elkerülése, és a közúti használatban jó menettulajdonság. Az abroncsok „anatómiájának” egyik alapja, hogy minél szélesebb egy traktorabroncs, és minél nagyobb az átmérője, annál nagyobb a teherbíró képessége. A külső átmérő növelése azonban a traktor szerkezeti méretei miatt csak korlátozott mértékig lehetséges, ezért a nagyteljesítményű traktorokhoz, illetve a nagy önsúlyú mezőgazdasági erő- és munkagépekhez a széles futófelületű, és alacsony profilú gumiabroncsok alkalmasak.

De hogyan tegye még eredményesebbé a teljesítményüket?

Napjainkban leginkább a radiálszerkezetű abroncsoké a főszerep, hiszen ezek legfőbb előnye a diagonál szerkezetűekkel ellentétben, hogy 10–15%-kal nagyobb vontatási teljesítményre képesek, ráadásul mindezt 5–10%-kal kevesebb üzemanyagfogyasztás mellett. Ám az élettartamának növekedéséhez a 15–25%-kal nagyobb felfekvő felület is nagyban hozzájárul.

Természetesen a legújabb technológiás abroncsok esetében is számolni kell az idővel fellépő természetes kopással, amelynek kezdete és intenzitása függ a típustól, az anyagminőségtől, a terheléstől, a belső levegőnyomástól, az üzemeltetéstől és a környezeti hatásoktól. Ezek mellett számos olyan tényező felléphet, amely rontja az élettartamát ezeknek az abroncsoknak. Ilyen lehet a túl magas hőmérséklet, a levegő magas ózonszintje, a túl nagy benyomódás, a túl magas belső levegőnyomás alkalmazása, a nagy nyomaték-túlterhelés, de mindezek mellett a helytelen sebesség megválasztása is igen jelentősen árt a gumiabroncsoknak.

Az abroncsok használata során figyelmet kell fordítani a gyári használati utasításokra, és az adott abroncshoz tartozó egyedi ajánlásokat is érdemes figyelembe venni. Ezeknek az alapos betartásával számos kellemetlenséget és a túl korán fellépő kopást is el lehet kerülni. Ugyanis így nem lép fel túlterhelés, és a motorteljesítmény is optimális lesz.

Tudja meg minél részletesebben, hogy mi mindent tehet meg abroncsa teljesítményének növelése érdekében, és kérjen szaktanácsot tőlünk, hogy megismerje megoldásaink széles skáláját: https://fandav.hu/mezogazdasagi-abroncsok/

Keresés