Aratás régen, és most

Tartanak az idei évi aratások, amelyek ebben az évben is a hagyományokhoz hűen június végén kezdődtek el. A régi hiedelmek szerint a legkorábban érő kalászok az őszi és a tavaszi árpa, amely már Szent Iván napjától betakarítható, a rozs és a búza pedig Szent Péter és Pál napjától lesz érett az aratásra, legkésőbb pedig a zab.

A hagyományok szerint ilyenkor “a búza töve megszakad” ez pedig jelzi, hogy ideje elkezdeni a munkálatokat. Ám ezen a napon a katolikus egyház fontos szentjeit is ünnepeljük, így őseink leginkább csak néhány jelképes sarlósuhintással nyitották meg az aratást, tiszteletben tartva az ünnepnapot.

Korábbi évszázadokban a sarlós aratás tűnt a legjobb megoldásnak a termény betakarítására, majd a 20.századtól a kasza kezdte el felváltani, amellyel sokkal nagyobb mennyiségű gabonát lehetett egy mozdulattal levágni. Ma pedig már gyakorlatilag a munka teljes folyamatát a gépek látják el.

Az ideális kombájn kiválasztását a helyi adottságok feltérképezésével kell kezdeni: a domborzati viszonyok, a termesztett növények aránya, az átlagos hozamuk, a gazdaság nagysága, a földterületek tagoltsága, az egyes parcellák mérete, távolságuk egymástól, illetve figyelembe kell venni az egy időben történő tárolóegységek kapacitását.

Az erősen dombos vidékre az összkerékhajtású gépek ajánlottak. Ezek nagyobb, szélesebb kerekekkel rendelkeznek, így biztonságosabb vele a munka. A vágóasztalok tekintetében a mai gépek legtöbbje rendelkezik már az elektronikus visszaforgatási és automatikus szintezési funkcióval, ezekkel szintén időt takaríthatunk meg.

Kombájn vásárlás előtt figyelembe kell venni, hogy mennyi idő alatt kell végezni a betakarítással, valamint a vetés szerkezetét is. Optimális esetben napi 20-25 hektár aratásával lehet kalkulálni.  A kalászosok, napraforgó, repce betakarítására kevesebb idő áll rendelkezésre, de a kukorica esetében több idővel kell számolni.

A kombájn típusa mellett a felninek is kiemelkedő szerepe van az aratási folyamatok sikerességében. Mi pedig éppen ezeket a folyamatokat szeretnénk megkönnyíteni az Ön számára. Lépjen velünk kapcsolatba, hogy tanácsadásunk keretein belül megtaláljuk a megfelelő megoldást.

Keresés