Hol tart a közös agrárpolitika 2021-ben?

A közös agrárpolitika vagyis KAP, nem más, mint az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszere. Ez az összeg nagyjából 42,5 milliárd euró évente, ez pedig az EU-s kiadásoknak csaknem 44%-át képezi.

A rendszer minimális felvásárlási árat garantál és közvetlen kifizetéseket az ültetett növények után a termelők számára. Így az EU gondoskodik a mezőgazdasági javak kellő mennyiségű előállításáról, azáltal, hogy a gazdáknak pénzügyi biztonságot teremt.

Ám mi a helyzet napjainkban? Az idei év tavaszán ülésezés kezdődött a KAP reformálásaival kapcsolatban, amelyek nagyban meghatározzák a további lépéseket. Az egyik legfontosabb kérdésben, az új támogatáselosztási modell terén jelentős előrehaladás született, amely a KAP Stratégiai Tervről szóló és a Horizontális rendeletet érinti.

Hazánkban mire számíthatnak a gazdaságok, mekkora összegekről beszélünk?

„Hazánk az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. A teljesítendő befizetések nagysága mintegy 11 milliárd euró lesz” -mondta Orbán Viktor kormányfő, 2020 végén.

A KAP szerepe sokban változott a korábbi évtizedekhez képest. Számos új problémával kell szembenéznie, és megoldást kell találnia olyan vitás pontokra, amelyek jelentősége napjainkban felértékelődött. Rengeteg erőforrást kell fordítani olyan dolgokra, mint a klímaváltozás mértékének csökkentése, amelyben igen nagy szerep hárul a mezőgazdaságra. Az új technológiákba fektetett összegek miatt azonban nem túl kedvező az USDA jelentés.

Az Európai Zöld Megállapodás uniós hatásait elemző USDA tanulmány sarkosabb megállapításai a következők:

  • az EU mezőgazdasági termelése 12%-kal csökken;
  • az árak 17%-kal emelkednek;
  • az export 20%-kal csökken;
  • az import 2%-kal nő;
  • a gazdaságok bevétele 16%-kal csökken;
  • éves szinten egy főre vetítve 153 dollárral kerül többe az élelmiszer. (a NAK adatai alapján)

Hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kell fektetni a környezetvédelmi kérdésekre, mi ezt leginkább az innovatív megoldásainkkal igyekszünk támogatni. Használja ki Ön is az EU-s lehetőségeket, és válasszon biztos megoldást, amely hozzájárul munkálatai eredményessé tételéhez.

Keresés