Ismeri az ikerkerekes traktorabroncsozás előnyeit?

Miért érdemes belevágni a kerekek ikresítésébe? A megoldás amely elősegíti a megfelelő növénynövekedést, és ezáltal a terméshozam növekedését is előidézi. De hogyan is valósul meg mindez? Az ikerkerekes abroncsozással az erőgép nagyobb vonóerő-kifejtésre képes, így a fajlagos hajtóanyag-fogyasztás mérsékelhető, ezáltal jelentősen csökkenthető a talajkárosodás mértéke.

Fontos cél a gazdaságok számára, hogy minimalizálni tudják a kerekek által okozott talajtömörödést és talajnyírást, ami nagy átmérőjű, széles kerekek használatával érhető el. Az ikerkerekezés célja tehát a talajnyomás csökkentése, ami által a vonóerő átvitelének növelésével jóval alacsonyabb lesz az abroncsonkénti terhelés. Az ikerkerekezésre két megoldás is létezik, a hagyományos kapcsos és az ikerdobos kivitelezés. Ám a  megfelelő módszer kiválasztása minden esetben a munkálatok típusától függ.

A standard ikerkerekes abroncsozása célja, hogy a nehéz, pótsúlyozott traktorok tömege megoszlik a két kerék felületén, így kisebb lesz a nyommélység és a talaj felületi nyomása, ebből kifolyólag kevésbé károsodik a talaj. A gyári gumiabroncsozás gyakorlatilag megduplázza a nehéz talajmunkák esetében a motorteljesítményt, és a gázolajfelhasználást akár 12-15%-kal is növeli.

A sorközművelő munkálatokhoz keskeny, de nagy átmérőjű, művelőkerekekre van szükség. Ilyenkor az ikerkerekes művelőkerék-abroncsolás a nagy teljesítményű és nehéz munkagépek használata esetén szükségszerű. Az ikerabroncsolás segítségével az erőgép keresztirányú stabilitása növekszik, a vonóerő mellett, és a kerekek alatti talajkárosodás is mérséklődik. Az ikerfelnik minden esetben igazodnak a sortávolsághoz a távtartóbetét segítségével, így biztosítva van a külső művelőkeréknek is, hogy elférjen a sorközben.

Az ikerkerekes kivitelezés mellett más tényezőkre is szükség van a gumiabroncsozás optimális kialakítása érdekében. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a gumiabroncs minősége, mérete, bordázata is. Ezen tényezők optimális együttállása mellett a talajtaposási kár akár 50%-a is megelőzhető.

Minden esetben válasszon megbízható forrásból származó felniket, és olyan szaktanácsadást, amely során személyre szabott igényei kerülnek előtérbe. Nézze át weboldalunkat és ismerkedjen meg az általunk forgalmazott márkákkal, és egy részletes konzultációt követően segítünk megtalálni az Ön számára megfelelő ikerkerekes megoldást! https://fandav.hu/iker-felnik/

Keresés