Mi minden befolyásolja traktorod gumiabroncsának cseréjét?

Fokozott terhelés, az időjárás viszontagságai, változékony terep… Tényezők, amelyekkel meg kell birkóznia egy traktor guminak. A változékony feltételek miatt a legtöbb eset egyedinek tekinthető, éppen ezért van szükség szakszerű segítségre. Mutatunk néhány szempontot, amelyek minden esetben hatással vannak az abroncsok működésére, és azok élettartamára.

Nagyban befolyásoló tényező a földúton kívül töltött idő hossza, hiszen az eredeti rendeltetéstől eltérő körülmények között sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ami befolyásolja az abroncsok és a felnik élettartamát is. Átlagosnak mondható munkakörülmények között a hagyományos gumiabroncsok 3000 munkaóra átlépése után már igencsak használtnak számítanak.

A Michelin felmérései szerint a traktorok, a munkaidő több, mint felét közúton töltik, ez pedig a megtett utak hosszának a 80%-át is jelentheti. Ráadásul sokszor egyéb terheléssel is meg kell küzdeniük, mint a pótkocsi, ezáltal is tovább fokozva a gumik igénybevételét. Éppen ezért több éves tesztelések mentén dobták piacra a RoadBib termékcsaládjukat, amely az eddigieknél jóval nagyobb, 8000 órás munkaidőt ígér.

Pneumatikus gumik esetében rendkívül fontos üzembehelyezés előtt a légnyomás szabályozása. Ezeknek a gumiabroncsoknak a feladata a jármű tömegének a hordása, a terhelések csökkentése és a talaj kímélése a súly okozta károsodásoktól. Az alacsony abroncsnyomás előnyei közé tartozik a kisebb kerékcsúszás és a nagyobb vonóerő, emellett az üzemanyag megtakarítás, illetve az élettartam is növelhető vele. Ám közutakon magasabb nyomásra van szükség a kisebb abroncskopás, és az alacsonyabb hajtóanyag-fogyasztáshoz.

Az igénybevétel mellett a csere lehetséges oka, ha más gumiabroncs-átmérőre van szükség a munkálatok változása miatt. Természetesen itt több szempontot kell figyelembe venni, például, hogy az abroncs cseréje gyakran a felni cseréjét is magával vonja.

Mikor van szükség mihamarabb a gumiabroncs cseréjére?

Ahogy említettük az új technológiás gumiabroncsok akár a 8000 órás munkaidőt is képesek teljesíteni, ettől függetlenül fontos a rendszeres ellenőrzés. A fizikai sérülések mellett figyelni kell a kopásjelző állapotát, amely iránymutatás az esetleges cserére, ám nem érdemes megvárni az utolsó pillanatokat.

Kérj bátran szakértői segítséget tanácsadással vagy cserével kapcsolatban, hogy a Te munkafolyamataidhoz mérten megtaláljuk a tökéletes beállításokat, amelyekkel munkád eredményes, abroncsod élettartama pedig maximális lehet.

Keresés