5 tipp felni vásárláshoz

Gruva felnik

A megfelelő felni kiválasztása nem könnyű feladat még a tapasztalt gazdák számára sem. Ha ezt az 5 tippet megfogadja sok pénzt spórolhat meg!

Rendeljen időben

Sok felhasználó csak 1-2 hónappal a szükséges munkálatok előtt rendeli meg a felnijét. Mivel ilyenkor a felnigyártók már egy elég nagy rendelésállománnyal rendelkeznek, a gyártási és így a szállítási határidő is könnyen elérheti a 8-10 hetet is. Ilyenkor jön a szükségtelen kapkodás, esetleges csúszás.

Rendeljen szezonon kívül

Érdemes a szükséges felniket pár hónappal a használat előtt megrendelni. Ilyenkor a szállítási határidő 2-3 hétre rövidül, és az egyes gyártók/forgalmazók is könnyebben adnak nagyobb kedvezményeket, esetleg akciókkal próbálják növelni a holtszezonban a forgalmukat. Ezért, például, a sorközművelő felniket érdemes ősszel vagy télen megrendelni.

Ne ragaszkodjon a gépkönyv által ajánlott méretekhez

A felni gyártók/forgalmazók rendelkeznek azon traktoradatokkal, amik lehetővé tesznek eltéréseket a gépkönyvtől ajánlott méretektől. Egyeztessen minél pontosabban a forgalmazóval annak érdekében, hogy a legoptimálisabb megoldást találják meg Önnek. Legyen itt szó hasmagasság-emelésről, nyomtáv szélesítésről vagy különböző méretű abroncsok ikresítéséről.

Gondoljon a jövőre – az olcsóbb nem mindig a gazdaságosabb megoldás

A hegesztett felnikkel két különböző nyomtávot lehet elérni (a felnik forgatásával). Viszont ha a jövőben új nyomtávokra lehet szükség, esetleg új típusú traktor vásárlására kerül sor, akkor a drágább, de flexibilisebb nyomtáv állítható felnikkel sokat spórolhatunk. A három részes állítható felnik belső gyűrűjének cseréjével, akár különböző traktor típusokon is használható ugyanaz a felni összeállítás.

Figyeljen a felni vastagságára

Egyes forgalmazók 8-10 mm vastag felniket árusítanak, míg más forgalmazóknál választhatunk akár 20 mm húsvastagsággal rendelkező felniket is. A felni vastagsága fontos tényező a teherbírás területén, de ikresítésnél és nehezebb egyenetlenebb terepviszonyoknál is érdemes a vastagabb felnit választani. A rossz vastagságból adódó sérüléseknél a gyártók legtöbb esetben elutasítják a garanciát!

Ha további segítséget szeretne kérni a felni választáshoz, kérjen ajánlatot! Az űrlap kitöltése során ha megad pár alapadatot, kollégáink hatékonyan és gyorsan tudnak Önnek személyre szabott ajánlatot adni!

Keresés