A DOT szám

DOT szám

Az abroncs oldalfalán a méretre, gyártóra, kivitelre és profilra vonatkozó adatok mellett megtalálható a gyártási dátum is, vagyis a DOT szám (DOT= North American Department of Transportation). A számsort a gyártók különbözőképpen adják meg. A gyártási év és hónap vagy a számsor elején vagy a végén található. De miért fontos a DOT szám?

Állás közben is öregedhet az abroncs

Az abroncs nem csak a használati évek során öregedhet. Az öregedést nagymértékben fizikai és kémiai folyamatok határozzák meg, ezért a gyártók az öregedés ellen megfelelő hatóanyagokat kevernek a gumihoz az előállítás során. Az öregedésgátló komponenseknek köszönhetően a több éven át szakszerűen tárolt abroncsok is az új termékeknek megfelelő jellemzőkkel és korlátlan felhasználhatósággal rendelkeznek.

A DOT szám segítségével bármikor könnyen kiszámíthatjuk, hogy pontosan mennyi idős abroncs van nálunk.

Szakszerű abroncstárolás

A szakszerű abroncstárolás száraz, az időjárás viszontagságaitól védett tárolást jelent, fedett helyen. Oldószerekkel, vegyi anyagokkal, valamint az üzem- és kenőanyagokkal való érintkezés kerülendő (ezt 2001-ben definiálta a Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk).

szakszerű abroncstárolás

Az így tárolt abroncsok 1-5 évig megfelelnek az új abroncsok tulajdonságainak. A szakértők 10 éves kor után csak abban az esetben javasolják használatukat, ha mindaddig csak normál körülmények között alkalmazták őket járműveken.

Fontos tudnivaló, hogy az ilyen idős abroncsok átszerelése nem ajánlott, valamint a szabadtéri tárolás felgyorsítja a gumi öregedési folyamatát, károsítja a terméket!

Ha kérdése merült fel az abroncsának korával, megfelelőségével kapcsolatban, keressen minket! Ha lecserélné elöregedett, nem szakszerűen tárolt abroncsait nézze meg termékeinket! 

Keresés